Téli túrák

Téli túrák

Vége a nyárnak és lezárultak a vízi túrák, új fejezet következik a tavi túrán: a vad világ felkutatása gyalogosan, vadcsapáson, ösvényeken.
Vége a bezártságnak, unalmas téli hónapoknak, a négy fal között számítógép előtt roskadva, begubózva a monoton munkának.

Téli szafari túlélő ismeretekkel

Örömmel kalauzollak benneteket télen is egy ritka területen, a Tisza-tó lecsapolt mocsárvilágában. Nos, ilyen lecsapolt tó nincs másik ezen a kontinensen, így túránk is egyediek.  A nyáron víz alatt lévő természet télen gyönyörűen bepillantást enged, láthatóvá válnak vidra- és hódvárak ebben az évszakban.

A túraútvonal nem nehéz terep, de nem is könnyű, ahhoz viszont pont elég, hogy az elgémberedett zsigereket megmozgassa.

Páratlan élmény és felfedezés gyalog a Tisza-tó lecsapolt mocsárvilágában.

Mivel találkozhatunk egy ilyen túrán?

Útvonal: lecsapolt mocsarak, 40 éve érintetlen szigetek, látnivaló: hódvár, vidravár, itt maradt vándormadarak, stb.

A túra során gazdag ismeretanyagot szerzünk a mocsaras élővilágról. Felfrissülést, fantasztikus kikapcsolódást, lelki harmóniát élhetünk át a rohanó világtól távol. Érdekes kapcsolatokat, barátokat, üzleti partnereket, páratlan élményeket szerezhetünk.

Megismerkedünk menedékhely-építéssel, tűzrakással, tájolással, ehető növényekkel, stb.

Ezt csak ilyenkor láthatod!

  • Vadcsapáson a Rezervátum nád- és gyékényvilágában, valamint erdei ösvényein.
  • Ritka látvány a vidravárak megfigyelése egészen közelről.
  • A vaddisznók és őzek nyomában, vadak által kijárt ösvényen, hogyan készítik vackukat és hol alszanak?
  • Mely madarak maradtak a tavon, és hol rejtőznek, hol gyülekeznek?

Kiknek szól elsősorban a túra?

Madarászoknak, vadászoknak, fotósoknak, na és persze természetkedvelőknek, visszajáró törzsvendégeknek – 6 évestől a nyugdíjasig.

Túrákat előzetes egyeztetés alapján indítunk, akár 2 főnek is.

Hol és mikor zajlik a túra, hogyan lehet lejutni?

A túrákat Tiszafüred és Poroszló között a 33-as fő út mentén található Fehér Amur csárdától indítjuk, (a nagy híd lábánál) a parkolóban  lesz a gyülekező. Az étterem GPS koordinátája: N 4772243° E 16 64830. Kb. 3 órás és 7 km a Tisza-tavi Madár Rezervátumban.

Amennyiben vonattal közlekedünk, Budapest Keleti-pu. – Tiszafüred 07.00 óra indulás teljes árú menettérti jegy 5.580,-Ft/fő , átszállás Füzesabonyban Debrecen felé, utazási idő 2 óra 40 perc; autóval 145 km, utazási idő 1 óra 20 perc.

Túrák: 

– Családi túrák: 7 km
– Extrém túrák: 15-20 km.

Az indulás minden hétvégén, szombat és vasárnap reggel 9-10.00-től, 12.00- 13.00-óráig kerülnek megrendezésre.

Mit hozzunk?

Felesleges holmit cipelni nem érdemes, meleg ruhát mindenképpen vegyünk magunkra, de ne annyit, hogy beizzadjunk, ebből is inkább a sötétebb színeket részesítsük előnybe, jobb ha a vaddisznót mi vesszük előbb észre és nem fordítva.

Lábbelinek mindenképpen vízálló túracipőt, vagy hajlékony gumicsizmát érdemes hozni. Dezodor, egyéb illatosítót ne használjunk a vadvilág miatt. Forró italt, forralt bort, teát, harapnivalót érdemes betenni a hátizsákba.

Miért különbözik a túránk másokétól?

Ez nem téli jégtúra és nem a csupasz mederfenékben sétálunk csapatokban, hanem kalandos vad ösvényen barangolunk, mint egy szafarin. Ha nem csak szépeket akarunk látni, de tudni is szeretnénk, hogyan alakult és jött létre.

Mit nyerhetünk?

Gazdag ismeretanyagot kapunk a mocsaras élővilágról, felfrissülést, fantasztikus kikapcsolódást, lelki nyugalmat a rohanó világban.
Érdekes kapcsolatokat, barátokat, üzleti partnereket, páratlan élményt és ajándékot szerezhetünk.

Kalandos túlélő túrák

A mocsaras gyalogtúrán 4 km-t haladunk vadösvényen, ahol találkozunk vidravárral, akár vidrával, hódvárral, itt ragadt, etetett vándormadár kolóniával, jégmadár odúval, túlélési praktikákkal, bemutatókkal.   

Az Egyesült Királyság tengerészgyalogosai által alkalmazott túlélési bemutatóival, kalandos formában sajátítunk el a rendkívüli időjárási és természeti helyzetekben nélkülözhetetlen túlélési elemeket.

Nagy túléléskönyv Chris Mcnab technikái, Balázs Sándor feldolgozása alapján.

Csoportoknak kedvezmény!