De mikor jön a Tisza-tó?

Egy horgász ismerősöm vezetett túrát a tavon és próbálta elmesélni, bemutatni a tájat, mikor több csatornán, holtágon átkelve 20 perc csónakázás után a vendég megkérdezte, “de mikor jön a Tisza-tó?” Mire a döbbent válasz: “hát itt van, ez az!”
“Érdekes, mondja a vendég, képen nagyobb volt.”

A Tavi túra ösvényei csodálatos helyekre vezetnek.

Mindenki jót mulatott a történeten, én viszont elgondolkodtam, hogy jogos a kérdés, mikor jön a Tisza-tó?
Segítek, hogy megértsétek.
A tó több medencéből áll, és mindegyik más-más világot mutat be. Az abádszalóki nyílt vizes, olyan mint a Balaton, a tiszafüredi medence szigetekkel tűzdelt terület, a többit vegyesen tarkítja hatalmas gyékény- és nádrengeteg, nyílt víz és lápvilág.

Tisza-tavi lápi világ végtelenje

Ahhoz, hogy érdekes dolgokat tudjunk mutatni, és a tó minden jellemzőjéről átfogó képet kapjatok, kevés 1-2 órát csónakáznotok.
Mi azért tartunk 2-3 órás túrákat, hogy 15-20 kilométeren ne csak a csatornákat, öblözeteket, holtágakat, morotvákat, járhassuk be, hanem megmutathassuk az óriási gyékény- és nádrengeteget, vagy nyílt vizeken kalandozhassunk.

A tavi túrán láthatod a Tisza-tavat.

Ezeken megcsodálhatod a 2-3.000 madár lakhelyéül szolgáló fészektelepet, hód- és pézsmapocok várakat, a szövőmadár vagy nádirigó gondosan elrejtett fészkét, de mutatunk szárcsa, vöcsök és fattyúszerkő fészkeket is. Több négyzetkilométeren elterülő virágmezőket, melyek a világ egzotikus tájait hozzák a szemünk elé.
Ha már útra kelsz a Tisza-tóhoz, válassz megfelelő túrát, hogy minél többet láthass belőle!
Várunk szeretettel, hogy megmutathassuk ezt a páratlan tájat.

Írta: Balázs Sándor