Egyéni, családi túrák

Egyéni, családi túrák

Egyéni túrák, a családi és baráti társaságok, ismerősök, egy katonai kishajóban, akikkel az általunk kialakított ösvényen és mocsaras részeken haladva, nem csak csónakázunk, hanem közelebbről, és nem minden napi helyzetből figyeljük meg az élővilágot, ahogyan senki más, mint a filmekben.

Túraútvonalak

A tavon három kontinens folyami részeit mutatjuk be, ahol döbbenetes hasonlóságot tapasztalunk a Tisza tavi világgal.

Mivel több útvonala is van a tónak, így a visszajáró, több mint 700 családra, vendégekre is gondoltunk. Megtekintjük a Tisza-tó szigetein fából épített, 10-15 m magas kilátókat és gyönyörködünk a nemzeti park panorámájában, betekintünk a világörökség részébe és rezervátumába.

Az útvonalak látnivalói nagyban különböznek egymástól Láthatunk nagy fészektelepeket a fák sűrűjében, akár 2000 példányszámban is, a vízi láp mezőkön más fajokkal, a part fal oldalában, valamint a nádasokban, de más-más virágmezőket tekintünk meg egyes medencékben is, mint a Kontinensen is egyedül álló, Észak-Amerikából származó Tündér fátyol mező, Európa legnagyobb Tündérrózsa mezőjét, más területeken hatalmas Vízililiom virágmező terül el.

Van olyan útvonal például, ami kísértetiesen  hasonlít a Floridában található Evergladeshez, míg máshol a mocsaras gyékényösvények hosszú kígyó ösvényein barangolunk. Talán a legszebb rész még is a vendégeink ámulatára a Tisza tavi Amazonas, akik jártak vendégeink közül ezen a kontinensen, döbbenten tapasztalták a hasonlatosságot.

Számos ritkaság van még, mint az 1500 m hosszú pallóhíd, amely cölöpökön kígyózik a lápos, mocsaras nádas részeken, bemutatva vízi élővilágát, növényzetét, megtekintjük az ösvényen épített vízen álló faházakat, madár vártákat.

Felkeresünk olyan madárkolóniákat, ahol több száz, akár ezres létszámban fordulnak elő a 200 madárfajból. Ornitológusok számítása szerint tavaszi és őszi madárvonuláskor a tározón tartózkodó madarak létszáma a negyedmilliós nagyságrendet is meghaladja. Túra közben megkóstolhatja a tó vízi gyümölcseit, megismerheti mérgező fajtáit, bemutatunk olyan növényeket, amik a világon csak itt találhatók meg, vagy ritka madarakat, amik itt nagy számban fordulnak elő.

Turnusok

A turnusok változatos képet mutatnak, ezért érdemes idővel mindegyiket megtekinteni, visszajáró vendégeknek. Természetesen az először idelátogató vendégeknek a legtöbbet mutatjuk be a tóból.

Túráink 2-3 órásak, egyeztetés alapján akár több órás. Két katonai álcahálós kishajóval.

Előjegyezhető turnusok:

08:00-11:00Ébred a vízi világ Még pihennek a madarak és közelről látjuk őket a vízi ösvények fészkelőhelyein.
A reggeli időszakban nyílnak ki a vízi virágok 9 óra körül és 17.00 óráig virítanak és pompáznak.
11:00-14:00Nyílnak a virágok, madarak vadásznak Virágok pompáznak és a madarak vadásznak, fészektelepek megfigyelése.
14:00-17:00Pompáznak a virágok, madarak vadásznak
(Májustól – Augusztusig etetés látszik a fészektelepeken)
Ekkor a legmozgalmasabb a tavi élővilág.
17:00-20:00Fészkelő helyre beülő sok madár, naplemente A vízi virágok lassan becsukódnak, a madarak viszont nagy számban láthatók a költő vagy fészkelőhelyen. Esős vagy borult időben még több madár látható mozgásban, ugyanis nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek vízi madarak. Nem csak a turnusok, de a hónapok is igen eltérőek látnivalóban.
17:00-tólNaplemente túrák

A második katonai kishajóval szabadon választhatóak az időpontok, természetesen 2 órás túrákat is tartunk igény szerint.

Melyik hónapban mi látható?

  • Októbertől – Márciusig leeresztik a tó vizét, jég és árvízi szempontból. A tó 50%-a eltűnik, eredeti ártéri állapotok látszódnak, kiszárad a meder és megkezdődnek a téli gyalog túrák. Lecsapolásnak több oka is van, pl, a hatalmas vízfelület befagyásakor nagy károkat okozna a zsiliprendszerben, kikötőkben és elsősorban az erőműben, gátakban. A második pediglen az hogy a tavaszi áradásoknak legyen helye a Tó medrében.
  • Április-májusban az áradások jellemzőek és gyönyörű kiterjedésű vízfelületeket látunk, a szigetek nagy része eltűnik.
  • Május közepe és Június elején felnyúlnak a vízfelületre a vízi virágok és vízinövények, Június 10 és 20 között kérész virágzás, folyamatosan fészkel a szárcsa, csérek, vöcskök, kacsák, bakcsók, gémek, függőcinke, vízityúk, stb…
  • Július-augusztus:  A vízi világ káprázatos színekben játszik és a madárállomány megszaporodik a fiókák kikelésével.
  • Szeptember: egy új jelenség látható a tó nagy részén nagy számban vízfelszínre jön egy páfrányfaj, a rucaüröm. Hatalmas egybefüggő zöld felületet alkotva a vízen.

Rövidebb túrákon nem tudunk virágmezőket és fészkelő helyeket megtekinteni, ez viszont nem azt jelenti, hogy nem látványos.